Hvad er Skraldecaféen?


Skraldecaféen er et fællesskabsdrevet socialøkonomisk oplevelseskøkken. Men Skraldecaféen er ikke nogen almindelig café – det er faktisk slet ikke nogen café. Hos os er der ingen kokke og ingen tjenere til at lave og servere maden for dig. Til gengæld er det ganske gratis at være med. I Skraldecaféen arbejder vi nemlig ud fra tanken om, at alle kan bidrage med noget. Så derfor laver vi ikke mad TIL folk, men MED folk. Madlavningen er det værktøj vi bruger til at skabe nye fællesskaber. For mad er noget, alle har en relation til, og derfor også et emne, de fleste har nemt ved at føre en samtale omkring – selv med mennesker, som man ikke har mødt før. De der deltager, bestemmer selv, hvad de har lyst til og om retterne skal være veganske – kun fantasien sætter grænser.

Kom og vær med


I Skraldecaféen er det muligt at møde folk i alle aldre, lige fra børn til pensionister. Samtidig arbejder Skraldecaféen med at nedbryde den kassetænkning, der i høj grad præger samfundet. I Skraldecaféen er alle lige og alle kan være med – uanset om man er hjemløs, studerende, borgmesteren eller endda Dronning Margrethe. Selv de, der ikke har den store erfaring med madlavning, kan være med, for her er der rig mulighed for at lære af nogen, der har mere erfaring end en selv. Og kan man ikke lave mad, så er der også mulighed for at være en del af Verdens Hyggeligste Opvask, som foregår på ægte spejdermanér. De, der har lyst til at være med til at bestemme og planlægge, hvad der skal ske i Skraldecaféen, mødes til et ugentligt møde i vores off-grid hus på Sydhavnen.

Hvad kan vi?


Skraldecafeén startede som et mobilt pop-up køkken, bygget af genbrugsmaterialer, der i princippet kunne sættes op på en bar mark, med adgang til vand som den eneste faste præmis. Ud fra ønsket om, at sætte fokus på den stigende skjulte fattigdom i Danmark, hvor flere og flere familier har svært ved at få råd til mad hver dag – samtidig med, at supermarkederne smider flere tons mad ud dagligt, opstod Skraldecaféen som et forsøg på at udligne denne ulighed. Vores mål er ikke at madspild skal stoppes, men derimod ser vi det som en ressource, der bare skal udnyttes bedre, så overskudsmaden kan komme til gavn for dem, der har brug for den.

Efterhånden som Skraldecaféen har udviklet sig, er den blevet til meget mere end bare et ”mad-projekt”. Skraldecaféen har vist sig at kunne noget, som man ikke finder ret mange andre steder. For det, der får Skraldecaféen til at fungere, er et fundament, hvor udfordrede borgere løfter hinanden og tager et fælles ansvar for noget, alle har ejerskab i. Derfor har Skraldecaféen kunne give flere udfordrede borgere i Aarhus mulighed for at arbejde med deres egen personlige udvikling i et tempo, som de selv bestemmer og ud fra en præmis, som de selv er med til at sætte. I 2015 modtog vi ”Aarhus Takker”-prisen med begrundelsen, at ”vi bekæmper ensomhed på en måde, der samtidig også er bæredygtig”.

Skraldecaféen laver og deltager i private og offentlige arrangementer: f.eks. i beboerhuse, foreninger, parker, på torve, på gaden osv. De råvarer der anvendes til arrangementerne er skraldede fra supermarkedernes containere aftenen før. Tidspunkter for arrangementer og ugentlige møder kan findes på vores Facebook side.

Vil du støtte os?


Donationer er altid meget velkomne! Man kan enten lægge en mønt i vores donationskasse, når der afholdes arrangementer eller overføre via mobilepay. Pengene går til madolie, krydderier, benzin mv. Ligeledes er det muligt at købe en af vores t-shirts eller sweatshirts. Disse er genbrug, vi har fået doneret og givet et nyt liv, ved at trykke Skraldecaféens logo på dem.


Kontakt

hej@skraldecafeen.dk

https://www.facebook.com/skraldecafeen